- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki nalewki sosnowej,
- 6 jagód jałowca,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 przepiórki,
- tłuszcz do głębokiego smażenia,
Ząbek
czosnku posiekać. Jałowiec rozgnieść. Wymieszać przyprawy z
nalewką.
Przepiórki
oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek,
odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji
wycinając kręgosłup), a następnie na ćwiartki. Umyć, osuszyć.
Natrzeć
przyprawami, odstawić na godzinę.
Rozgrzać
tłuszcz, włożyć mięso i smażyć aż się zrumienią ze
wszystkich stron.
Nogi
z przepiórki przygotowałam według tego przepisu, natomiast piersi
według przepisu przepiórka smażona.
Podałam
z topinamburem, cebulkami karmelizowanymi, pędami sosny oraz sałatką
z liści lipy i kwiatów akacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz