niedziela, 24 maja 2015

Przepiórki cytrynowe

  • 4 przepiórki,
  • duża garść posiekanych ziół*,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 trawa cytrynowa,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • sól,
  • tłuszcz do podsmażenia przepiórek**,
  • 200 ml białego półwytrawnego wina,
  • 200 ml bulionu drobiowego,
  • łyżka zimnego masła,
Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup). 


Umyć, osuszyć.
Trawę cytrynową i czosnek posiekać, wymieszać z pozostałymi ziołami, skórką cytrynową i solą. Przepiórki natrzeć ziołami i odstawić na godzinę.
Przepiórki podsmażyć na rumiano z obu stron, wlać wino i bulion, dusić do miękkości pod przykryciem (około 40 minut).
Przepiórki wyjąć, do sosu dodać łyżkę zimnego masła i dokładnie wymieszać. Zdjąć sos z ognia.
Podałam ze szparagami.

*miętą, melisa, tymianek,
** u mnie smalec gęsi,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz