- 4 przepiórki,
- duża garść posiekanych ziół*,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 trawa cytrynowa,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- sól,
- tłuszcz do podsmażenia przepiórek**,
- 200 ml białego półwytrawnego wina,
- 200 ml bulionu drobiowego,
- łyżka zimnego masła,
Przepiórki
oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek,
odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji
wycinając kręgosłup).
Umyć, osuszyć.
Umyć, osuszyć.
Trawę
cytrynową i czosnek posiekać, wymieszać z pozostałymi ziołami,
skórką cytrynową i solą. Przepiórki natrzeć ziołami i odstawić
na godzinę.
Przepiórki
podsmażyć na rumiano z obu stron, wlać wino i bulion, dusić do
miękkości pod przykryciem (około 40 minut).
Przepiórki
wyjąć, do sosu dodać łyżkę zimnego masła i dokładnie
wymieszać. Zdjąć sos z ognia.
Podałam
ze szparagami.
*miętą,
melisa, tymianek,
**
u mnie smalec gęsi,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz