- pierś i udo ugotowanego kurczaka*,
- 2 łyżki kaparów,
- 20 oliwek,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- kilka liści czosnku niedźwiedziego**
- sos:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 surowe żółtko,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 2 łyżki majonezu,
- skórka otarta z 1/3 cytryny
Kurczaka
obrać z kości, pokroić na kawałki. Jajka pokroić na ćwiartki.
Większe
oliwki pokroić w grube plastry, mniejsze można zostawić w całości.
Przygotować
sos: z ugotowanych dwóch jajek wyjąc żółtka (białka dodać do
sałatki), zmiksować je z surowym żółtkiem, musztardą, majonezem
i skórką cytrynową.
Na
talerzu ułożyć sos, na nim składniki sałatki i posypać
pokrojonym czosnkiem niedźwiedzim.
*użyłam
kurczaka kukurydzianego, który ważył 1,5 kg. Kurczaka ugotowałam
według przepisu na bulion.
**
może być szczypiorek czosnkowy lub po prostu szczypiorek czy
szczypior dymki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz