- 500 g buraków*,
- 1 cebula
- sól,
- pieprz,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 3 łyżki octu winnego**,
- 3-4 łyżki oliwy
Buraki
umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić do ostygnięcia.
Cebulę
pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą, dokładnie wymieszać
i odstawić. Cebula zmięknie.
Wymieszać
sok z cytryny z miodem, octem i oliwą. Doprawić do smaku pieprzem i
solą.
Buraki
pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z sosem, odstawić na 15
minut.
Wyjąć
buraki z sosu, wymieszać z cebulą. Oddzielnie podać sos, w którym
macerowały się buraki.
*użyłam
buraki żółte
**
użyłam ocet winny z czarnego bzu - Ekologia Spod Strzechy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz