- 2 piersi z perliczki,
- sól,
- mąka,
- 2 jajka,
- 6 łyżek startego piernika,
- tłuszcz do smażenia*
Pierwsze
pytanie: „Skąd wziąć piersi z perliczki?, w sprzedaży są tylko
całe ptaki”
Ja
kupuję całe perliczki i dzielę je.
Z
korpusów i końcówek skrzydełek gotuję bulion. Udka można na
przykład konfitować a piersi smażę, oczywiście nogi również
można smażyć.
Używam
piersi ze skórą.
Pierś
lekko roztłuc, dosłownie kilka uderzeń tłuczkiem.
Oprószyć
solą, mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie
obtoczyć w pierniku.
Smażyć
na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
*może
być masło klarowane, masło z olejem, smalec gęsi lub wieprzowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz