- 10 zielonych szparagów,
- 100 g wędzonego bundza*,
-
10
plasterków szynki dojrzewającej,
Szparagi
obrać, odłamać końcówki. Ser pokroić w cienkie plasterki,
krótsze niż szerokość plasterka szynki.
Na
plasterku szynki ułożyć ser, na nim szparaga i zawinąć.
Tak
przygotowane szparagi kłaść na rozgrzanej patelni posmarowanej
oliwą.
Smażyć
z jednej strony na rumiano, odwrócić na drugą stronę i przykryć
pokrywką. Pokrywką przykrywam po to, aby szparagi się ugotowały.
Smażyć
pod pokrywką 3 - 4 minuty (zależy od grubości szparagów). Zdjąć
pokrywkę i smażyć jeszcze 2 minuty.
Jeżeli
szparagi chcielibyśmy przygotować na grillu, proponuję zblanszować
je wcześniej.
*
może być oscypek lub inny ser wędzony
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz