wtorek, 19 maja 2015

Szparagi w szynce z wędzonym bundzem



  • 10 zielonych szparagów,
  • 100 g wędzonego bundza*,
  • 10 plasterków szynki dojrzewającej,
Szparagi obrać, odłamać końcówki. Ser pokroić w cienkie plasterki, krótsze niż szerokość plasterka szynki.
Na plasterku szynki ułożyć ser, na nim szparaga i zawinąć.
Tak przygotowane szparagi kłaść na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą.
Smażyć z jednej strony na rumiano, odwrócić na drugą stronę i przykryć pokrywką. Pokrywką przykrywam po to, aby szparagi się ugotowały.
Smażyć pod pokrywką 3 - 4 minuty (zależy od grubości szparagów). Zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze 2 minuty.
Jeżeli szparagi chcielibyśmy przygotować na grillu, proponuję zblanszować je wcześniej.



* może być oscypek lub inny ser wędzony



zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz