- 4 twarde, niezbyt dojrzałe pomidory,
- tymianek
- pęczek dymki,
- 5 bulw topinambura,
- sól,
- cukier,
- masło lub oliwa do smażenia
- 6 jajek,
- 14 łyżek bułki tartej,
- 10 łyżek mąki pszennej,
- masło lub oliwa do smażenia,
Pomidory
umyć, osuszyć, pokroić w poprzek, w grube (0,5 cm) plastry. Wyjąć
pestki.
Dymkę
oczyścić, zostawić ładny szczypior, umyć. Blanszować w lekko
osolonej i ocukrzonej wodzie.
Osączyć
na ręczniku papierowym.
Przekroić
cebulki ze szczypiorem wzdłuż na pół.
Topinambura
umyć, obrać ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ostudzić,
przekroić każdą bulwę wzdłuż na pół.
Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka.
Przygotowane
warzywa oprószyć mąką, obtoczyć w jajku a następnie w bułce.
Smażyć na rozgrzanym maśle, na rumiano z obu stron.
Usmażone
układać na ręczniku papierowym.
Przed
podaniem posypać listkami tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz