czwartek, 28 maja 2015

Talerz smażonych warzyw


  • 4 twarde, niezbyt dojrzałe pomidory,
  • tymianek
  • pęczek dymki,
  • 5 bulw topinambura,
  • sól,
  • cukier,
  • masło lub oliwa do smażenia
  • 6 jajek,
  • 14 łyżek bułki tartej,
  • 10 łyżek mąki pszennej,
  • masło lub oliwa do smażenia,
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w poprzek, w grube (0,5 cm) plastry. Wyjąć pestki.
Dymkę oczyścić, zostawić ładny szczypior, umyć. Blanszować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
Osączyć na ręczniku papierowym.
Przekroić cebulki ze szczypiorem wzdłuż na pół.
Topinambura umyć, obrać ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ostudzić, przekroić każdą bulwę wzdłuż na pół.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka.
Przygotowane warzywa oprószyć mąką, obtoczyć w jajku a następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym maśle, na rumiano z obu stron.
Usmażone układać na ręczniku papierowym.
Przed podaniem posypać listkami tymianku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz