- 400 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżka startego imbiru,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukier waniliowy),
- 1 kg rabarbaru,
- 1 łyżka miodu (u mnie spadziowy),
- 1 łyżka startego imbiru,
- 5 białek,
- 150 g cukru pudru,
Mąkę,
pokrojone masło, cukier, żółtka, imbir i wanilię włożyć do
miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski –
zlepić w kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki
na 60 minut.
Rabarbar obrać,
pokroić na kawałki długości około 1,5 cm i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.Rabarbar ułożyć na sitku aby obciekł.
Gdy
przestygnie wymieszać z miodem i imbirem.
Białka
ubić na sztywno, dalej ubijając wsypywać cukier. Ubijać aż
cukier się rozpuści.
Formę
do tarty (ja piekłam w tortownicy) wysmarować masłem, oprószyć
bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie
przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i
obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto
jeszcze 10 minut.
Na
cieście położyć rabarbar. Na rabarbar wyłożyć pianę, nie
wyrównywać, porobić łyżką „fale”.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na 1,5-2 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz