Proporcje
trudno podać, podczas warsztatów doprawiałam na tak zwane oko.
- 1 długi ogórek – ok. 250 gram,
- 2 ząbki czosnku,
- 340 gram jogurtu greckiego,
- sól,
- oliwa,
- mięta,
Ogórka
umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić,
odstawić na 15-20 minut.
Ogórka
odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać starty czosnek, jogurt,
wymieszać, dodać oliwę 2-3 łyżki.
Podczas
warsztatów z Pascalem Brodnickim, które zorganizował
Lidl Polska
w studio kulinarnym CookUp, do
sosu dodaliśmy posiekaną miętę.
Kolejne
warsztaty z Pascalem Brodnickim i kolejne udane popołudnie, które
przeciągnęło się do późnego wieczora.
Wiele
dań, dużo pracy i sympatyczna atmosfera. No, i dużo smacznego
jedzenia, które po brzegi zapełniło stoły. Pascal, z uśmiechem na twarzy, dzielił się z
nami swoją wiedzą i wprowadził swobodną, ale zdyscyplinowaną
atmosferę.
Tzatziki
planowane były do chlebka mięsnego, ale... chlebek to już
niektórzy na wynos brali... :)
Podczas
spotkania przygotowaliśmy:
ciasto
ziemniaczane z serem kozim i miętą,
czerwona
cebula faszerowana mięsem,
sałata
z cukinii z cytryną i fetą,
mus
z bakłażana z greckim jogurtem,
pieczarki
po grecku
papilotka
z dorsza z boczkiem wędzonym i zieleniną,
chlebek
mięsny po grecku z tzatzikami Pascala,
i
deser... miały być ciasteczka... ale ja już nie doczekałam :(
Korzystaliśmy
z produktów Lidl, z oferty „Tydzień kuchni greckiej”, które od
dzisiaj są w sprzedaży, między innymi:
oliwa
Extra Virgin, jogurty, chałwy, oliwki...
Zdjęcia Lidl i królestwo garów
Tzatziki; dodajemy też oregano i marchewkę; niektóre gospodynie sypią koperek a jogurt najlepiej wymieszać z olejem; pozdrawiam;
OdpowiedzUsuń