- 2 pęczki szparagów zielonych,
- 200 ml bulionu *,
- sól,
- cukier,
- 200 ml śmietany 18%,
-
1
żółtko
Szparagi
umyć, obrać, odciąć główki i odłożyć, resztę pokroić. Do
niewielkiej ilości wrzącej wody (wody ma być tyle aby lekko
zakryły szparagi), lekko osolonej i ocukrzonej, wrzucić pokrojone
szparagi i ugotować do miękkości. Wyjąć szparagi, włożyć
główki i ugotować al dente.
Wyjąć
z wody i odłożyć.
Szparagi
przetrzeć przez sito, wlać do nich wywar, w którym się gotowały,
bulion i zagotować.
Śmietanę
wymieszać z żółtkiem, wlać do zupy i mieszając zagotować.
Doprawić do smaku solą. Dodać główki.
Podawać
z ryżem lub grzankami.
Podałam
z żółtkiem jajka ugotowanego w koszulce.
*może
być warzywny lub drobiowy, ja użyłam bulion z perliczki
Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń