Boczek nie zawsze musi być pieczony, może być również duszony.
- 1 kg boczku ze skórą,
- 5 ząbków czosnku,
- kilka gałązek tymianku,
- 1 łyżka soli,
- 330 ml piwa ciemnego,
- główka czosnku,
- kilka gałązek tymianku,
- 2 płaskie łyżki miodu gryczanego
Skórę boczku naciąć w kratkę, całe mięso dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin.
Po tym czasie mięso umyć i osuszyć.
Położyć skórą do dołu na zimnej, posmarowanej tłuszczem patelni, i powoli doprowadzić do jej zrumienienia.
Odwrócić mięso skórą do góry, wlać piwo, włożyć przekrojoną w poprzek główkę czosnku, dodać tymianek, posmarować skórę boczku miodem i dusić pod przykryciem do miękkości (około 1,5 godziny).
Boczek wyjąć, ostudzić.
Podawać na zimno, ale można również na ciepło z wytworzonym podczas duszenia sosem.
zastawa z
wow wygląda smacznie idealne na chrzciny lub komunię i wesele
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) smakuje też dobrze :)
Usuń