Jest
to największe wydarzenie promujące Portugalię w Polsce,
organizowane przez Polsko-Portugalską Izbę Gospodarczą. W jego
ramach odbywają się spotkania z tradycyjną kuchnią portugalską,
degustacje win oraz spotkania z kulturą tego kraju.
w
czasie której dwaj Szefowie kuchni, Pedro
Pena Bastos (head chef at Herdade do Esporão’s restaurant in
Alentejo (PT))oraz Martin Gimenez Castro (szef Salto),
zaprezentowali wspaniałe menu degustacyjne. Oczywiście idealnym
uzupełnieniem były wina z Herdade
do Esporão .
Interesująca
była również degustacja win z regionu Tejo. Region ten, leży w
samym sercu Portugalii wzdłuż brzegów słynnej rzeki Tag, niedaleko
Lizbony i może pochwalić się tradycjami produkcji wina sięgającymi
aż XII wieku. W regionie Tejo istnieje ponad 80 winnic, większość
to rodzinne uprawy mogące pochwalić się kilku pokoleniową
historią. Kilka z nich zaprezentowało się warszawskim miłośnikom
wina.
Pamiętajmy,
że Portugalia ze swoimi 245 000 hektarami winnic i produkcją wina
na poziomie 7 000 000 hektolitrów zajmuje odpowiednio, 7 miejsce na
świecie w powierzchni winnic oraz 10 w produkcji wina. Dodatkowo
jest największym na świecie producentem korka.
Jak
co roku, odbyła się również degustacja komentowana prowadzona
przez Ewę Rybak którą wspierał Manuel Maioral, właściciel
firmy Atlantica, która od wielu lat specjalizuje się imporcie do
Polski win portugalskich, oraz intensywnej promocji ich w naszym
kraju.
W tym roku w degustacji uczestniczył również Anselmo
Mendes. Ten winiarz z krwi i kości, wykształcony agronom i enolog
pochodzi z winiarskiej rodziny z długimi tradycjami. Kiedyś
konsultant największych producentów wina, obecnie (od końca 1990
roku) produkujący swoje autorskie wina. Człowiek roku 2014 Magazynu
Wino.
W
zeszłym roku mieliśmy okazję degustować dość rzadkie wina
odmianowe nazywane monocastas.
Rzadkie,
ponieważ w Portugalii tradycją jest kupażowanie win, często z
kilku odmian. Łączy się tam odmiany lokalne, których jest podobno
około 700 z czego 300 jest w użyciu często z odmianami
międzynarodowymi. Możliwości jest sporo z czego portugalscy
winiarze chętnie korzystają.
W
tym roku tematem przewodnim były wielkie białe wina Portugalii.
Wina w starszych rocznikach. W trakcie spotkania mieliśmy możliwość
przekonać się o ich potencjale.
Muros
de melgaco Alvarinho 2007- 100
% Alvarinho. Wino to wraz z Ewą Rybak prezentował jego producent
Anselmo Mendes. Wino było fermentowane w nowych i używanych
beczkach z dębu francuskiego a następnie starzone w tych samych
beczkach przez kolejne 6 miesięcy. Dominują w nim intensywne
aromaty pomarańczy, melona, letnich kwiatów polnych i kopru
włoskiego. Intensywne i orzeźwiające z charakterystyczną
mineralną nutą. Wspaniałe wino z przyjemnym długim finiszem.
Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych
lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym
kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też
z małżami w sosie cytrynowym.
Herdade
de Esporao Verdelho 2006 Średni
wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych.
Wino fermentowane w kadziach stalowych, nie miało kontaktu z
beczkami dębowymi. Po niemal 10 latach w butelce prezentuje miodowo-
owocowe aromaty, nie traci struktury, posiada dobrą kwasowość.
Pokazuje ogromny potencjał verdelho. Świetne do serów i ryb w
bardziej treściwym wydaniu.
Esporao
Private Selection 2007 – w
bukiecie intensywne aromaty dojrzałych brzoskwiń i gruszek z dymną
pikantną nutą dębu francuskiego. W ustach pełne, skoncentrowane, z
nutami soczystych moreli i maślanym posmakiem. Wspaniale wyważone z
dobrze zbalansowaną kwasowością, gęste i gładkie. Eleganckie z
długim finiszem. Dobrze skomponuje się z wędzonym dorszem i curry.
Wspaniale podkreśli intensywnie przyprawione dania.
Tiara
2005 Niepoort – kupaż
szczepów: Codega, Rabigato, Donzelinho, Viosinho, Arinto i wielu
innych. Winogrona pochodzą z krzaków mających 40, 60 a nawet 80
lat. Winnice położone są na wysokości około 650 – 800 metrów
nad poziomem morza. Jest to wino wyjątkowe, mało typowe dla doliny
Douro.
Długa 4 miesięczna
fermentacja odbywała się w stalowych kadziach przy użyciu
naturalnych drożdży. W nosie dominują aromaty owoców cytrusowych
i świeże nuty mineralne. W ustach jest świeże, żywe i
orzeźwiające. Z dobrą strukturą i przyjemnym posmakiem owoców
tropikalnych. Z długim finiszem.
Vinha
Formal 2002 Luis Pato. Powstałe
w 100 % z odmiany Bical rosnącej na kredowych glebach. Winnice
znajdują się na wzgórzach Ois do Bairro. Wino fermentowane i
starzone przez rok w nowych dębowych beczkach. Dominują aromaty
owoców tropikalnych, pomarańczy i pigwy. Wspaniale zbudowane. Dobry
balans pomiędzy soczystością, kwasowością a rozbudowaną
owocowością. Gęste z długim posmakiem moreli i brzoskwiń.
Doskonałe nietuzinkowe wino idealnie zgra się z serem owczym,
dorszem a także z sushi.
I
na koniec słodziak, ale jaki...
Projectos
Branco 2001 . Linia Projectos
to eksperymentalna linia win z wykorzystaniem nietypowych dla Douro
lokalnych odmian winorośli albo z bardzo starych i wysoko położonych
winnic. Wino fermentowało i dojrzewało 18 miesięcy w beczkach z
dębu francuskiego. Ma doskonałą strukturę podtrzymywaną przez
słodycz. Jest przy tym świeże i żywe. Wyprodukowano go tylko 200
butelek. My wypiliśmy butelkę numer 177. Była bardzo dobra.
Degustowaliśmy
na zaproszenie importera win portugalskich Atlantika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz