Od
najbliższego poniedziałku (29 czerwca 2015) w sklepach Lidl pojawi
się kolejna już selekcja win francuskich. W ramach tej oferty
dostępnych będzie 31 win (13 białych, 2 różowe, 13 czerwonych i
3 słodkie )
Część
z nich mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji
zorganizowanej w ramach II zlotu blogosfery. Poniżej te, które
zwróciły naszą uwagę i do których chętnie wrócimy.
Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits AOP Philippe de Bois d’Arnault 2013 (39,99 zł) to chardonnay pachnie beczką, dominują aromaty tostowe z lekką nutą słodkich owoców. Dość duża kwasowość. Pić mocno schłodzone 8 – 10- stopni. Do nieco cięższych dań z ryb i drobiu.
Coteaux Bourguignons AOP Cyril et Virginie 2013 (19,99 zł). W nosie dojrzałe czerwone owoce, pieprz i zioła. W ustach delikatne taniny i dość ostra kwasowość. Lekkie. Pić lekko schłodzone do 16 stopni.
Côtes du Rhone AOP Cellier du Delta 2012 (14,99 zł) jeżyny, borówki, wiśnie , papryka, wanilia. Niska kwasowość i niezłe taniny. Bardzo przyzwoite proste wino. Cena zdecydowanie zachęca do zakupów.
Fronsac AOP Château Saint Remy 2011 (24,99 zł) pachnie przyjemnie czerwonymi owocami ( malinami, jeżynami) wanilią i ziołami. W ustach przyjemna delikatna kwasowość przyjemne taniny i całkiem sporo ciała. Poważniejsze wino do poważniejszych dań mięsnych. Dekantować przed podaniem.
Saint-Émillon Grand Cru AOPChâteau Pontet Fumet 2007 (49,99 zł) dominują aromaty dojrzałej jeżyny oraz dżemu z truskawek. Dobrze ułożone i zbalansowane. Doskonałe do dań z wołowiny. Pić już, nie odstawiać na długo.
Médoc AOP Château La Valiere 2007 (27,99 zł) dojrzałe i zrównoważone. W nosie i w ustach czarna porzeczka , jeżyna i dojrzałe wiśnie. Bardzo dobra cena. Zdecydowanie dekantować przed podaniem. Do ciężkich dań z wołowiny lub jagnięciny.
Alsace Pinot Gris Grand Cru Marckrain Grand Cru 2013 (39,99 zł) – Półsłodkie. Nos ziołowy, nie zapowiadający ciekawego owocowego smaku (gruszka ). Dekantować i schłodzić przed podaniem.
Sauternes AOP Château Jean Galan (34,99 zł) Słodycz w czystej postaci. Miód, morele, figi, wanilia, rodzynki i inne suszone słodkości. Gęste. Trochę więcej kwasowości spowodowałoby, że byłoby „bardziej pijalne”. Na pewno będzie smakować amatorom słodkości. Atrakcyjna cena. Do sączenia samo lub do deserów. Podawać dobrze schodzone 8-10 stopni.
Oprócz
tego bardzo ciekawie zapowiada się oferta tygodnia francuskiego w
tym 30 oryginalnych francuskich serów oraz małże i przepiórki w
bardzo atrakcyjnych cenach. Łączenie ich z winami może stanowić
bardzo ciekawe doświadczenia smakowe.
Propozycje
przepisów na przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych
linkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz