- 2 filety z halibuta,
- 6 łyżek siekanych ziół (koperek, pietruszka, tymianek),
- skórka otarta z 1 cytryny,
- sok z 1/2 cytryny,
- oliwa,
- masło,
- sól,
- pieprz
Rybę
umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem.
Zioła
wymieszać ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny.
Na
rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 2
łyżki oliwy, dodać 2-3 łyżki masła, położyć rybę. Na rybie
ułożyć zioła i smażyć z jednej strony aż spód ładnie się
zrumieni. Przełożyć rybę na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia, polać tłuszczem z patelni i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Przed
podaniem rybę oprószyć solą, nie solić przed smażeniem.
Podałam
z puree z bobu i pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz