sobota, 20 czerwca 2015

Kalarepki nadziewane


  • 2 spore kalarepki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 g mięsa wołowego (łopatka),
  • 20 ml bulionu warzywnego,
  • oliwa,
  • sól,
  • cukier,
Kalarepki umyć, ściąć wierzchy, delikatnie wydrążyć. Połowę miąższu lekko zmiksować lub posiekać, resztę można zjeść :) lub dodać na przykład do zupy.
Wydrążone kalarepki oraz wierzchy włożyć do gotującej się, lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować 4 minuty. Wyjąć, przelać zimna wodą.
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oliwie razem z posiekanym czosnkiem.
Mięso zemleć.
Dodać do niego ostudzoną cebulę, zmiksowaną kalarepkę, wlać bulion, doprawić solą.
Mięso włożyć do wydrążonych kalarepek, przykryć wierzchami, posmarować oliwą.


Naczynie do pieczenia posmarować oliwą, ułożyć kalarepki, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 – 50 minut.
Podałam z czereśniami.

  • 400 g czereśni bez pestek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50 ml sherry,
  • sól,
  • 2 łyżki zmiksowanej czekolady z orzechami włoskimi.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić czereśnie, dodać cukier, smażyć mieszając około 4 minut, aż cukier się rozpuści. Wlać sherry, gotować aż płyn odparuje. Doprawić szczyptą soli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz