Kurczak z sezonowymi warzywami - szybko, smacznie, sezonowo :)
- 700 g udek kurczaka bez kości,
- 200 g fasolki szparagowej żółtej,
- 300 g groszku cukrowego,
- 600 g młodych, małych ziemniaków,
- 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
- 3 łyżki dobrego octu jabłkowego,
- 15 pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki groszku świeżego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła
Każde
udko podzielić na 3-4 kawałki (zależy od wielkości), włożyć do
miski, wlać sos sojowy i ocet, wymieszać i odstawić na 4 godziny.
Fasolkę
i groszek obrać, odcinając końcówki ściągając „łyko”.
Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
Groszek
wrzucić do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody i gotować 2
minuty.
Młode
ziemniaki oskrobać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Na
rozgrzaną patelnię wlać olej i włożyć masło. Położyć
kurczaka, obsmażyć z obu stron na rumiano, wlać marynatę (w
której marynował się kurczak), dodać cukier i dusić około 15
minut, aż kurczak będzie miękki.
Do
kurczaka dodać ziemniaki, wymieszać, przesmażyć chwilę.
Następnie dodać fasolkę i groszek, delikatnie wymieszać, smażyć
około 2 minut. Przełożyć kurczaka na talerze a na patelnię
wrzucić pomidorki koktajlowe (przekrojone na pół lub w całości)
i chwilę przesmażyć. Pomidorki ułożyć na kurczaku. Posypać
groszkiem. Podawać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz