poniedziałek, 1 czerwca 2015

Marchewka imbirowo - cytrynowa

  • pęczek młodej marchewki,
  • 1 łyżka świeżo starego imbiru,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • cukier,
Marchewkę odciąć od naci zostawiając kawałek zielonego, umyć, osuszyć, oskrobać/obrać.
Włożyć do wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wody, gotować pod przykryciem 3 minuty.
Marchewkę wyjąć, włożyć do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu). Przeciąż wzdłuż na pół.
Na patelni rozpuścić masło, dodać imbir i skórkę cytrynową, zamieszać.
Włożyć marchewkę i smażyć. Po 2 minutach odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne dwie minuty.
Podawać do dań mięsnych lub z innymi warzywami.

4 komentarze: