- pęczek młodej marchewki,
- 1 łyżka świeżo starego imbiru,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- cukier,
Marchewkę
odciąć od naci zostawiając kawałek zielonego, umyć, osuszyć,
oskrobać/obrać.
Włożyć
do wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wody, gotować pod
przykryciem 3 minuty.
Marchewkę
wyjąć, włożyć do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu).
Przeciąż wzdłuż na pół.
Na
patelni rozpuścić masło, dodać imbir i skórkę cytrynową,
zamieszać.
Włożyć
marchewkę i smażyć. Po 2 minutach odwrócić na drugą stronę i
smażyć kolejne dwie minuty.
Podawać
do dań mięsnych lub z innymi warzywami.
Brzmi bardzo apetycznie :). Zresztą tak samo wygląda :) !
OdpowiedzUsuń:)
Usuńświetna propozycja na nienudną marchewkę :)
OdpowiedzUsuńtrochę odmiany :)
Usuń