Przepiórki to nieduże ptaki, na jedną osobę należy liczyć co najmniej pół przepiórki, a najlepiej jedną.
- 2 przepiórki
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 g mąki migdałowej,
- tłuszcz do smażenia (u mnie masło z olejem),
Ząbek
czosnku posiekać, wymieszać z tymiankiem i solą.
Przepiórki
oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek,
odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji
wycinając kręgosłup), a następnie na ćwiartki. Umyć, osuszyć.
Natrzeć
przyprawami, odstawić na godzinę.
Oprószyć
mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie obtoczyć w
migdałach.
Smażyć
na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika.
Piersi
z przepiórki przygotowałam według tego przepisu, natomiast nogi
według przepisu przepiórka z jałowcem i sosną.
Podałam
z topinamburem, cebulkami karmelizowanymi, pędami sosny oraz sałatką
z liści lipy i kwiatów akacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz