Ma
białe, zwarte mięso. Jest delikatna w smaku, podobna do okonia i
sandacza.
Wydłużone,
smukłe ciało. Kolor srebrno biały, przechodzący do
jasnozielonego.
- 1 ryba,
- 3 łyżki posiekanych ziół (koperek, natka pietruszki, mięta),
- 1 ząbek czosnku,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- sok z 1/2 cytryny,
- pieprz,
- oliwa,
Rybę
czyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie
umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2
cm, na głębokość około 0,5 cm.
Oprószyć
pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Czosnek posiekać, wymieszać
z ziołami i skórką cytrynowa.
W
nacięcia i do środka ryby włożyć zioła. Odstawić na 3-4
godziny.
Naczynie
do pieczenia wysmarować oliwą, ułożyć rybę, skropić oliwą.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut (zależy
od wielkości ryby).
Aby
sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją
nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły
oznacza, że ryba jest gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz