piątek, 26 czerwca 2015

Rokiel biały z ziołami

Rokiel biały - White bass, ryba słodkowodna z gatunku okoniokształtnych.
Ma białe, zwarte mięso. Jest delikatna w smaku, podobna do okonia i sandacza.
Wydłużone, smukłe ciało. Kolor srebrno biały, przechodzący do jasnozielonego.
  • 1 ryba,
  • 3 łyżki posiekanych ziół (koperek, natka pietruszki, mięta),
  • 1 ząbek czosnku,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • pieprz,
  • oliwa,
Rybę czyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm.
 

Oprószyć pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Czosnek posiekać, wymieszać z ziołami i skórką cytrynowa.
W nacięcia i do środka ryby włożyć zioła. Odstawić na 3-4 godziny.
Naczynie do pieczenia wysmarować oliwą, ułożyć rybę, skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut (zależy od wielkości ryby).
Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz