wtorek, 2 czerwca 2015
Style odżywiania wśród Polek
„Z wyników badania pt. „Style odżywiania wśród Polek” wynika, że większość respondentek chciałaby bardziej dbać o to, co je. Jednocześnie największą grupę badanych, bo aż 42 proc. stanowią kobiety, przedkładające smak potraw ponad ich kaloryczność i wartości odżywcze. Badanie przeprowadzone na zlecenie California Prune Board pokazuje obraz trzech kobiecych stylów odżywiania: Świadome fit-kucharki, Wyluzowane smakoszki oraz niegotujące zapracowane. Który styl reprezentujesz Ty?”
No i jak odpowiedzieć? Tak jak niektórzy chcieliby usłyszeć, czy zgodnie z prawdą?
Ja należę do tych, którzy cenią smak potrawy, jakoś użytych produktów... ale na kaloryczność też zwracam uwagę. Wyznaje zasadę MŻ – czyli, mniej jeść.
Mniej, ale smacznie :) Masło, śmietana... i takie tam... ;)
A Państwo jak uważacie?
Jakiś czas temu, na zaproszenie California Prune Board uczestniczyłam w warsztatach/spotkaniu poświęconemu zdrowemu żywieniu. Spotkanie odbyło się w ramach kampanii informacyjnej
California Prune Board, „Przyjaciółka z Kalifornii”.
Raport z badań „Style odżywiania wśród Polek” przedstawiła nam Pani Monika Kucia. O zdrowym odżywianiu mówiła Pani Barbara Dąbrowska-Górska – dietetyk. O potrzebie stosowania ćwiczeń opowiadała Kasia Bigos – ekspert fitness.
Natomiast gotować pomagała Marieta Marecka, która stworzyła deser, oczywiście ze śliwką kalifornijską w roli głównej - Pełnoziarniste ciasteczko z musem ze śliwki kalifornijskiej i lodami bananowo-cytrynowymi.
Sałatkę i danie główne przygotował z nami Piotr Bruś-Klepacki:
- Sałatka z radicchio, roszponki, grillowanych nektarynek, śliwek kalifornijskich i orzechów laskowych
- nowozelandzką jagnięcinę sous vide z aromatycznym chutneyem ze śliwek kalifornijskich, karmelizowaną cebulą, imbirem i indyjskimi przyprawami
Warsztaty odbyły się w studio kulinarnym Cook Up w Warszawie, na Bielanach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz