Po pierwsze, kolekcji win
(wine), wyselekcjonowanych na podstawie wiedzy i doświadczenia
sommelierów,
a po drugie dań podawanych na „les planches” –
kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich
restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście
znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także
świeżo pieczony chleb na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z
nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię.
W
prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie
fioletowego i czarnego koloru z drewnianymi, dużymi stołami i
marmurowymi blatami baru.”
W
restauracjach WINESTONE wina podzielono na 4 kategorie smakowe:
„Świeże i smakowite”, „Lekkie i owocowe”, „Wyważone i
eleganckie” oraz „Pełne i aromatyczne” - tak aby każdy mógł
łatwo dobrać odpowiednie wino zarówno do potraw, jak i własnych
upodobań.
Ceny
w Winestone nie są wysokie, można wybrać danie główne już od
około 20 zł. A cena najtańszej przekąski z kieliszkiem wina to
9,90 zł.
W
menu między innymi dania z ryb, pieczona kaczka na czerwonej
kapuście, stek "Black Angus",
trylogia polskich zup,
burgery z wołowiny angus (pochodzącej z krów hodowanych na
białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie
śmietankowym z pieczonymi pomidorami...
Pomysłodawcą
i dyrektorem projektu jest Paweł Anders.
Przy
restauracjach Winestone, powstały sklepy WINESHOP, w których
oprócz wina można kupić oliwy, oliwki, czekolady...
Zaletą
karty dań w restauracjach Winestone jest wkładka informująca o
zawartości alergenów w poszczególnych daniach.
Miałam
przyjemność przekonać się o tym podczas weekendu, który
spędziłam w hotelu Mercure Gdynia Centrum. Tam na zaproszenie
Dyrektora generalnego Marka Przeorskiego, miałam możliwość
spróbowaniu kilku propozycji z menu.
Uczestniczyłam
również w kolacji połączonej z degustacją win w Hotelu Mercure
Gdańsk Posejdon.
Wina
do kolacji dobrał Paweł Anders.
Restauracje Winestone otwarte są nie tylko dla osób nocujących w hotelach, może do nich zajrzeć każdy, na lunch, kolację, czy po prostu posiedzieć i porozmawiać z przyjaciółmi, miło spędzić czas przy winie i jedzeniu.
Koncept
restauracyjny Winestone w hotelach Mercure został nagrodzony Medalem
Europejskim - prestiżowym odznaczeniem przyznawanym przez
organizację Business
Centre Club.
Bardzo dziękuję za zaproszenie, był to bardzo udany i smaczny weekend. Niebawem druga część relacji z pobytu w Hotelu Mercure Gdynia Centrum.
Zdjęcia moje i:
Alicja
Drzewiecka, Bernadeta
Jarnot-Manecka, Ilona
Klein-Tragier oraz dzięki uprzejmości Hotelu.
Dziękuję za weekend w miłym towarzystwie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
również bardzo dziękuję, było super :)
Usuń