Ja
postanowiłam te żółtka usmażyć. Jest to pomysł na
wykorzystanie żółtek, które zostały nam po przygotowaniu
na przykład pavlovej.
- 6 żółtek jaj,
- 300 ml soli gruboziarnistej,
- 300 ml cukru,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bułki tartej,
- masło
Cukier
i sól wymieszać. 2/3 mieszanki wsypać do miski. W mieszance zrobić
zagłębienia na żółtka. Żółtka delikatnie włożyć w
zagłębienia, przykryć resztą soli z cukrem. Odstawić w
temperaturze pokojowej na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć je
delikatnie i opłukać.
Delikatnie
obtoczyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej, smażyć
krótko na maśle. Bułka powinna się zrumienić.
Podałam
ze smażonymi zielonymi szparagami.
Tymi żółtkami mnie ujęłaś w weekend. Muszę je zrobić. Mam nadzieję, że mi się uda.
OdpowiedzUsuń:) na pewno się uda :)
Usuń