- 1 ananas,
- 4 dojrzałe kiwi,
- sok z 1/2 limonki,
- lód w kostkach,
Ananasa
obrać (ściąć wierzch i górę, postawić ananasa na spodzie i
ścinać od góry w dół skórę, uważając aby jak najmniej
„oczek” zostało na ananasie – te co zostały należy wyciąć;
przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć głąb i pokroić na
kawałki).
Kiwi
obrać zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać sok z limonki,
wymieszać.
Ananasa
zmiksować z pokruszonymi kostkami lodu (około szklanki pokruszonego
lodu).
Do
szklanek włożyć po 3-4 kostki lodu, wlać zmiksowanego ananasa, na
wierzch wlać kiwi.
Podawać
z miętą.
Cukier
nie jest tu potrzebny. Ananas jest wystarczająco słodki.
Doskonałe rozwiązanie na upał. Spróbuję, a nadmiar (o ile zostanie) zamrożę na sorbet ^
OdpowiedzUsuńświetna myśl :)
Usuń