sobota, 18 lipca 2015

Ananas na upalne dni


  • 1 ananas,
  • 4 dojrzałe kiwi,
  • sok z 1/2 limonki,
  • lód w kostkach,
Ananasa obrać (ściąć wierzch i górę, postawić ananasa na spodzie i ścinać od góry w dół skórę, uważając aby jak najmniej „oczek” zostało na ananasie – te co zostały należy wyciąć; przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć głąb i pokroić na kawałki).
Kiwi obrać zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać sok z limonki, wymieszać.
Ananasa zmiksować z pokruszonymi kostkami lodu (około szklanki pokruszonego lodu).
Do szklanek włożyć po 3-4 kostki lodu, wlać zmiksowanego ananasa, na wierzch wlać kiwi.
Podawać z miętą.
Cukier nie jest tu potrzebny. Ananas jest wystarczająco słodki.


zastawa z

2 komentarze:

  1. Doskonałe rozwiązanie na upał. Spróbuję, a nadmiar (o ile zostanie) zamrożę na sorbet ^

    OdpowiedzUsuń