- 400 g mąki pszennej tortowej,
- 2 jajka,
- 50 g cukru,
- szczypta soli,
- 8,5 g drożdży suszonych*,
- 130 g masła,
- 150 ml mleka,
- 400 czarnej porzeczki,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka bułki tartej,
- białko,
- cukier trzcinowy do posypania bułeczek,
Wszyscy dobrze znamy i lubimy jagodzianki - drożdżowe buleczki z jagodami zamkniętymi w środku.
Proponuję dzisiaj bułeczki z porzeczkami czarnymi, zamiast porzeczek mogą być borówki amerykańskie, maliny...
Porzeczki umyć, osuszyć, oderwać szypułki, wymieszać z cukrem.
Proponuję dzisiaj bułeczki z porzeczkami czarnymi, zamiast porzeczek mogą być borówki amerykańskie, maliny...
Porzeczki umyć, osuszyć, oderwać szypułki, wymieszać z cukrem.
Mąkę,
jajka, cukier, sól, drożdże, roztopione masło, letnie mleko
włożyć do miski i dokładnie wyrobić.
Oprószyć
mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować na grubość
około 0,5 cm, wycinać kwadraty o boku około 9 cm.
Porzeczki
odcedzić (wytworzony sok wypić, nie wylewać) , wymieszać z bułka
tartą.
Na
cieście ułożyć porcję owoców, zlepić ciasto w ładne bułeczki.
Ułożyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić
do wyrośnięcia.
Posmarować
lekko roztrzepanym białkiem, posypać cukrem trzcinowym i wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
*używam suche drożdże, ponieważ jest mi zdecydowanie wygodniej i mam pewność, że będą dobre. Świeżych należy użyć około 30 g
zastawa z
zastawa z
Porywam jedną :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się, śmiało :)
Usuń30g drożdży suszonych-to nie pomyłka? Agata.
OdpowiedzUsuńoczywiscie! dziękuję bardzo ! :) myślałam o ilości suchych drożdży a podałam ilość świeżych drożdży im odpowiadającą. Już poprawiam. Dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam :)
Usuń