niedziela, 19 lipca 2015

Chłodnik owocowy, z agrestu


Chłodnik agrestowy, idealna zupa na upalne dni. Na szczęście, po latach zapomnienia, agrest powraca do łask i na sklepowe półki.

  • 1 kg agrestu,
  • 1,2 litra wody,
  • 3 goździki,
  • cukier,
  • 250 ml śmietany 22%,
  • 1 żółtko

Chłodnik agrestowy, idealna zupa na upalne dni. Agrest umyć, wrzucić do gotującej się wody z goździkami. Gotować parę minut aż będzie miękki. Odstawić na parę minut pod przykryciem.
Przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku cukrem. Zagotować.
Śmietanę wymieszać z żółtkiem, dodać do przetartego agrestu, zagotować mieszając. Odstawić do ostudzenia.
Można podawać z grzankami, biszkoptami... . 
Podałam z pszenicą preparowaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz