Chłodnik agrestowy, idealna zupa na upalne dni. Na szczęście, po latach zapomnienia, agrest powraca do łask i na sklepowe półki.
- 1 kg agrestu,
- 1,2 litra wody,
- 3 goździki,
- cukier,
- 250 ml śmietany 22%,
- 1 żółtko
Chłodnik agrestowy, idealna zupa na upalne dni. Agrest
umyć, wrzucić do gotującej się wody z goździkami. Gotować parę
minut aż będzie miękki. Odstawić na parę minut pod przykryciem.
Przetrzeć
przez sito.
Doprawić
do smaku cukrem. Zagotować.
Śmietanę
wymieszać z żółtkiem, dodać do przetartego agrestu, zagotować
mieszając. Odstawić do ostudzenia.
Można
podawać z grzankami, biszkoptami... .
Podałam z pszenicą preparowaną.
Podałam z pszenicą preparowaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz