- 1 kg mięsa kaczki ze skórą,
- sól,
- pieprz,
- 4 goździki,
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 50 ml dobrego bulionu (najlepiej z kaczki, drobiu),
- 500 g czarnej porzeczki,
- miód lub cukier
Mięso
pokroić na kawałki wielkości około 1,5 x 3-4 cm, tak aby w miarę
możliwości każdy był ze skórą.
Na
letniej patelni ułożyć kawałki mięsa skórą do dołu.
Smażyć
aż się skóra zrumieni a tłuszcz wytopi. Kawałki kaczki odwrócić
na druga stronę i smażyć aż się zrumieni.
Zlać
tłuszcz, do mięsa dodać wino, goździki, zagotować. Wlać bulion,
dusić 15 minut, dodać porzeczki i dusić aż mięso będzie
miękkie. Doprawić do smaku, solą, pieprzem i miodem lub cukrem, tylko nie przesłodźmy :) Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz