Kaczkę z jabłkami wszyscy znamy i kochamy, zapraszam na małą odmianę - kaczkę z czereśniami.
- 1 kaczka,
- sól,
- 6 goździków,
- 1 torebka kardamonu,
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 1 kg czereśni,
- 2 łyżki masła,
- kostka czekolady deserowej,
- cukier.
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4
części, wyciąć kości. Oprószyć solą i odstawić, najlepiej na
12 godzin.
Czereśnie
umyć, wydrylować.
Do
garnka z grubym dnem włożyć kawałki kaczki skórą do dołu i
smażyć je, aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjąć
kaczkę, zlać tłuszcz, wlać wino zagotować, włożyć kaczkę.
Dodać goździki, kardamon, dusić około 30 minut.
Dodać
2/3 czereśni i dusić kaczkę do miękkości.
Wyjąć
kaczkę i trzymać ją w cieple.
Zredukować,
przez gotowanie sos, w którym dusiła się kaczka, dodać pozostałe
czereśnie i zagotować.
Dodawać
po kawałku zimne masło cały czas mieszając. Zdjąć garnek z
ognia i dodać czekoladę. Wymieszać. Sos doprawić cukrem do smaku.
Przepadam za kaczką, ale z czereśniami jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńpolecam, kaczka ogólnie to lubi owoce :)
Usuń