Królik duszony z wędzoną papryką.
Królika
umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Każdy kawałek oprószyć
solą, pieprzem i obtoczyć w wędzonej papryce . Odstawić na 2
godziny.
W
garnku z grubym dnem obsmażyć na maśle na rumiano z każdej
strony.
Wlać
wino, dodać obrane ząbki czosnku, łyżeczkę miodu i dusić pod
przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Pod
koniec duszenia płynu powinno być niewiele, więc nie dolewajmy za
dużo wody.
Gotowe
mięso przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Garnek z sosem zdjąć
z ognia, dodać czekoladę i wymieszać. Nie gotować z czekoladą.
Podałam
z groszkiem
i karmelizowaną marchewką.
- 1 królik,
- sól,
- pieprz,
- 4 łyżeczki papryki wędzonej,
- 500 ml białego półwytrawnego wina,
- 1-2 łyżeczki miodu,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 kostki czekolady deserowej,
- masło do smażenia
zastawa z
Karmelizowana marchew jaka ładna, mała :). Dzięki - na Twoim blogu można znaleźć naprawdę dobre przepisy, niespotykane nigdzie indziej no i te fantastyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńwielkie dzięki za miłe słowa :) zapraszam częściej i serdecznie pozdrawiam
Usuń