Kurczak lubi owoce i owoce lubią kurczaka. Często przygotowuję kurczaka z owocami, z brzoskwiniami, ananasem, figami...
Dzisiaj proponuję kurczaka duszonego w agreście.
Kurczaka umyć, osuszyć, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron na rumiano.
Dodać goździki, cynamon, wlać 200 ml wody i dusić do miękkości.
Agrest umyć. Kilka owoców odłożyć, resztę włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości pod przykryciem. Przetrzeć przez sito, dodać do kurczaka.
Całe owoce agrestu przekroić na pół i dodać razem z przetartym agrestem.
Dusić razem kilka minut, doprawić solą i cukrem.
700 g udek kurczaka,
6 goździków,
kawałek laski cynamonu,
1 kg agrestu,
sól,
cukier,
masło do smażenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz