środa, 1 lipca 2015

Kurczak z agrestem



Kurczak lubi owoce i owoce lubią kurczaka. Często przygotowuję kurczaka z owocami, z brzoskwiniami, ananasem, figami...

Dzisiaj proponuję kurczaka duszonego w agreście.




Kurczaka umyć, osuszyć, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron na rumiano.

Dodać goździki, cynamon, wlać 200 ml wody i dusić do miękkości.

Agrest umyć. Kilka owoców odłożyć, resztę włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości pod przykryciem. Przetrzeć przez sito, dodać do kurczaka.

Całe owoce agrestu przekroić na pół i dodać razem z przetartym agrestem.

Dusić razem kilka minut, doprawić solą i cukrem.





  • 700 g udek kurczaka,

  • 6 goździków,

  • kawałek laski cynamonu,

  • 1 kg agrestu,

  • sól,

  • cukier,

  • masło do smażenia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz