czwartek, 23 lipca 2015

Napoleonki z owocami, z jagodami

  • 300 g jagód*
  • 2 łyżki cukru,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 25 g masła,
  • laska wanilii,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g cukru,

Oczywiście można zrobić ciasto francuskie, ale można skorzystać z gotowego. Ja często korzystam z gotowego, a dlaczego?
Czas, czas, czas...
Ważne, aby ciasto było z masłem!
Owoce wymieszać z cukrem. Zagotować. Odstawić do przestudzenia.
Ciasto rozłożyć, przeciąć w poprzek na pół. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można je lekko nakłuć widelcem aby nie urosło „w poduszkę”.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut, aż będzie jasno złote.
Mleko wlać do garnka, dodać masło.
Wanilię przekroić wzdłuż, wycisnąć nasiona. Całość dodać do mleka i zagotować, odstawić na 10 minut. Przecedzić.
Obie mąki wymieszać z cukrem.
Żółtka i jajko ubić, dodać do nich mąki z cukrem, Wymieszać.
Następnie mieszając wlać mleko. Całość przelać do garnka i mieszając zagotować.
Odstawić, lekko przestudzić.
Owoce odsączyć na sitku.
Jeden płat ciasta położyć wierzchem do góry - to będzie dół napoleonki, drugi odwrotnie – to będzie góra.
Na każdy nałożyć po połowie kremu.
Na spodnią część wyłożyć odsączone owoce, przykryć drugim płatem, kremem do dołu.
Pokroić na 4-6 porcji, posypać cukrem pudrem.
Jeżeli lubimy dużo kremu, należy przygotować go z podwójnej porcji.


*mogą być borówki amerykańskie, maliny...

2 komentarze:

  1. Super wersja napoleonek. Zjadłabym taki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) a, tak kombinowałam nad ciastkami z owocami :)

      Usuń