czwartek, 16 lipca 2015

Perliczka duszona, z sosem porzeczkowym




Perliczka lub kurczak w sosie owocowym, w sosie z porzeczek czerwonych i czarnych.

  • perliczka,
  • 4 goździki,
  • sól,
  • puszka napoju piwnego o smaku jabłkowym,
  • 150 g czerwonych porzeczek,
  • 150 g czarnych porzeczek,
  • 150 g białych porzeczek,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego,
  • 2-3 łyżki zimnego masła,

Goździki zemleć. 
Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą i goździkami. Odstawić na godzinę.
W garnku z grubym dnem, obsmażyć perliczkę na rumiano ze wszystkich stron. Wlać napój piwny, dusić do miękkości pod przykryciem.
Ugotowaną perliczkę wyjąć, trzymać w ciepłym miejscu. 
Do wytworzonego sosu dodać porzeczki, dusić aż zmiękną. Przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku miodem. Zagotować.
Dodać zimne masło, mieszać do jego rozpuszczenia.
Zdjąć garnek z ognia.
Perliczkę podawać z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz