Perliczka lub kurczak w sosie owocowym, w sosie z porzeczek czerwonych i czarnych.
- perliczka,
- 4 goździki,
- sól,
- puszka napoju piwnego o smaku jabłkowym,
- 150 g czerwonych porzeczek,
- 150 g czarnych porzeczek,
- 150 g białych porzeczek,
- tłuszcz do smażenia,
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego,
- 2-3 łyżki zimnego masła,
Goździki
zemleć.
Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą i goździkami. Odstawić na godzinę.
Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą i goździkami. Odstawić na godzinę.
W
garnku z grubym dnem, obsmażyć perliczkę na rumiano ze wszystkich
stron. Wlać napój piwny, dusić do miękkości pod przykryciem.
Ugotowaną
perliczkę wyjąć, trzymać w ciepłym miejscu.
Do wytworzonego sosu dodać porzeczki, dusić aż zmiękną. Przetrzeć przez sito.
Do wytworzonego sosu dodać porzeczki, dusić aż zmiękną. Przetrzeć przez sito.
Doprawić
do smaku miodem. Zagotować.
Dodać
zimne masło, mieszać do jego rozpuszczenia.
Zdjąć
garnek z ognia.
Perliczkę
podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz