- 250 g kaczki pieczonej,
- 300 ml soku jabłkowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- cukier (2 -3 łyżki),
- 3 zmielone goździki,
- sok z 1 limonki,
Jeżeli
zostaje nam po obiedzie trochę mięsa pieczonej kaczki, to możemy
przygotować z niego pierogi.
Mięso
drobno pokroić.
Do
garnka wlać wszystkie składniki sosu i gotować aż wygotuje się
2/3 płynu.
Dodać
mięso i gotować aż płyn się prawie wygotuje.
Odstawić
do ostudzenia.
- Ciasto na pierogi z żółtkami:
- 300 g mąki pszennej „00”,
- 5 żółtek,
- 20 ml oleju,
- 1 łyżeczka od kawy soli,
- ciepła woda – około 70 ml,
Proponuję
pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić
ze zwykłego
ciasta.
Mąkę
wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać.
Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na
10-15 minut aby odpoczęło.
Gdy
ciasto „odpocznie” można lepić pierogi.
Ja
zrobiłam okrągłe pierogi.
Bardzo elegancko wyglądają te pierożki :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńIt's fantastic that you are getting ideas from this piece of writing as well as from
OdpowiedzUsuńour discussion made here.