- 400 g mąki,
- 4 jajka,
- 250 g masła,
- 200 g cukru (nie pudru),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 800 g owoców (może być agrest, borówka amerykańska...),
- masło i tarta bułka do wsmarowania formy,
- cukier puder do posypania ciasta.
Agrest
umyć, osuszyć, „ogolić” - obciąć końce.
Formę
do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Masło
rozpuścić, przestudzić.
Ubić
pianę z białek na sztywno, następnie dalej ubijając dodawać po
trochę cukier i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na końcu
dodać roztopione masło i wymieszać.
Ciasto
przelać do formy, na wierzchu ułożyć owoce mocno dociskając je.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 50 minut, aż ciasto
uzyska jasno złoty kolor.
Wyjąć
z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz