- polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g),
- 5 łyżek pestek słonecznika,
- 5 łyżek pestek dyni,
- 2 łyżki miodu*,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 2 - 4 arkusze papieru ryżowego,
- sól,
- pieprz,
- tłuszcz do smażenia
- jajko,
- puree z pasternaku:
- 300 g pasternaku,
- 300 ml mleka,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki śmietany 30%,
- sól,
- sałatka:
- 3 żeńskie kwiaty cukinii,
- rukiew wodna
Pasternak
umyć, obrać pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, zalać
mlekiem i ugotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez
sito. W garnku rozpuścić masło, włożyć przetarty pasternak,
podgrzewać mieszając, doprawić solą. Dodać śmietanę do
pożądanej konsystencji.
Pestki
dyni i słonecznika lekko zmiksować lub posiekać. Wymieszać z
miodem i doprawić solą.
Polędwiczkę
umyć, osuszyć, oczyścić z błon, odciąć ogon i główkę (w ten
sposób otrzymamy ładny, równy kawałek mięsa).
Mięso
oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć polędwiczkę, na rozgrzanym
tłuszczu, ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz.
Ciasto
francuskie rozłożyć, lekko rozwałkować. Ułożyć na środku
papier ryżowy lekko zmoczony. Na nim rozsmarować połowę pestek z
miodem, ułożyć na nich polędwiczkę, posmarować ją z wierzchu,
resztą pestek z dynią. Na wierzchu położyć papier ryżowy lekko
namoczony.
Obwinąć
dokładnie polędwiczkę papierem ryżowym.
Całość
zawinąć w ciasto. Wbić termometr w mięso.
Posmarować
rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni, i piec aż termometr wskaże 62 stopnie. Wyjąć mięso z
piekarnika i odstawić na 5 minut.
Od
kwiatu cukinii odciąć cukinię, przekroić ją wzdłuż na pół i
podsmażyć na oleju.
Mięso
pokroić w plastry, podawać z puree z pasternaku, kwiatem cukinii,
podsmażoną cukinia i rukwią wodną.
Przepis
bierze udział w konkursie Alicji
ze strony Wielki Apetyt.
*miód
lipowy lub rozmarynowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz