Jakiś
czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji, którą
przygotowało dwóch szefów kuchni Pedro Pena Bastos (head
chef at Herdade
do Esporão’s restaurant in Alentejo (PT)
) i Martín Giménez (szef restauracji Salto
w
warszawskim hotelu Rialto).
Esporão
to jeden z najbardziej znanych w Portugalii producent win i oliwy z
oliwek.
Kolacja
odbyła się z okazji Tygodnia Portugalskiego „Flavoursof Portugal”.
Wstępem do niej była komentowana degustacja win, którą prowadził
winemaker Esporão Luis Patrão, który dobierał również wina do
kolacji.
Niby
jedna kolacja, a jednak nie zupełnie... Obaj szefowie przedstawili swoje
menu, które miało ze sobą współgrać.
Amuse
bouche
dwie
różne w formie i smaku przekąski na pobudzenie apetytu:
- wędzony
węgorz / szalotka / burak/ mus rybny (Martin)- węgorz wygrał, świetna kompozycja smakowa
Do nich Esporão Reserva white 2012
Do nich Esporão Reserva white 2012
Przystawki
grillowana
makrela / 45 dni sezonowana słonina / tatar z selera naciowego /
jabłko granny smith (Pedro) i Esporão
Reserva white 2013 - świetna makrela, lekko "zgrillowana", w sumie półsurowa i do niej zgrany duet: zielone jabłko i seler...
bulion
z lawendy / dzikie krewetki, kawior z passiflory (Martin) i do niego
Esporão
Sparkling white 2012
I
tu bulion z lawendy wywołał spore zamieszanie i podzielił gości.
Dla niektórych niemal genialne danie, dla mnie... no, nie wiem....w natłoku smaków zginęły mi dzikie krewetki.
Danie
główne
ręcznie łowiony okoń morski / brokuły / małże / czosnek niedźwiedzi (Pedro) - Esporão Reserva white 2014- danie piękne wizualnie i smakowo
polędwica
wołowa / bagna cauda (sos na bazie anchois i oliwy) / czekolada /
topinambur (Martin) – Esporão Reserva red 2012/11/10 (trzy wina z
kolejnych roczników) - polędwica i Martin...nic więcej nie
potrzeba, mięso idealne i zawsze ma ochotę się na więcej
deser
jałowcowy
jogurt / leśne owoce / musli (Pedro) – świetnie zrównoważone
smaki, wyważona słodycz, kwasowość owoców i chrupkość musli
kwiaty
dzikiego bzu / róża, chili (Martin) – piękny deser, szklana kula
z cukru, leżąca na różowym obłoku z waty cukrowej, wewnątrz
różane lody, pralinka, kolorowe kwiaty jadalne – wspaniały deser
lecz dla mnie, nieco za słodki. Ci co mnie znają wiedzą, że ja nie
lubię słodkich deserów.
Do
obu deserów Late Harvest white 2014.
Generalnie
bardzo udana kolacja. Zostały zaprezentowane dwa wspaniałe menu degustacyjne. Wszystkie dania perfekcyjne. Te uwagi pod adresem niektórych dań, to nie
krytyka.
Przy
daniach na tym poziomie, można pomarudzić, aby nie było zbyt nudno
i zbyt słodko ;)
Bardzo
udany wieczór, za który dziękuję producentowi win i oliw
Esporão oraz importerowi win portugalskich Atlantika.
o
winach można przeczytać
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz