- Ciasto szpinakowe:
- 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony),
- 50 ml soku z cytryny,
- 100 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 60 ml oleju,
- 50 g masła,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g mąki pszennej typu 450,
- Konfitura truskawkowa:
- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych,
- 100 g cukru,
- sok z cytryny do smaku
- Żel:
- 200 ml wrzątku,
- 10 g żelatyny + 30 ml wody,
- sok z cytryny do smaku,
- 30 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- owoce:
- 300 g świeżych truskawek (mogą być maliny),
- 150 g borówek lub jeżyn,
- listki mięty
Szpinak
zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem i cukrem
wanilinowym na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło
(nie gorące, musi być chłodne!).
Następnie dodać zmiksowany
szpinak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kolejność
dodawania produktów jest bardzo ważna!!!
Foremkę
posmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto, wstawić do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termoobiegiem na 15-18
minut.
Upieczone
ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do
pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia.
Konfitura:
truskawki z cukrem smażyć na patelni do uzyskania odpowiedniej
konsystencji (będziemy nią smarować ciasto – nie może być za
gęsta i zbyt płynna).
Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Żel:
żelatynę namoczyć w wodzie, a następnie dodać do wrzątku wraz z
pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać i odstawić do
wystudzenia.
Na wystudzony
biszkopt szpinakowy, wyłożyć konfiturę truskawkową i ułożyć
owoce, wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Wystudzony żel
nakładać na truskawki za pomocą pędzla lub spryskiwacza.
Udekorować
listkami mięty.
Takie
wspaniałe ciasto przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pawłem
Małeckim. Na warsztaty, które odbyły się studio kulinarnym
CookUp,
zostałam zaproszona przez
Lidl Polska,
wszak Paweł Małecki jest słodką twarzą Kuchni
Lidla.
Od
dawna marzyły mi się takie warsztaty. Paweł Małecki
„wielokrotnie zachwycał jury konkursów cukierniczych w Polsce i
za granicą. Sukcesy odnosił między innymi w Niemczech,
Luksemburgu, Francji. O jego wybitnych zdolnościach przekonali się
Włosi podczas Lodowego Pucharu Świata w Rimini. W 2008 roku zdobył
tytuł mistrza Polski cukierników. Chętnie dzieli się swoim
doświadczeniem z młodszymi kolegami, trenując zwycięskich
reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych”.
Ponieważ
spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się
lub trwa „wysyp” polskich owoców (maliny, jeżyny, truskawki,
borówki....), wszystkie desery były z owocami w roli głównej, a
spotkanie odbyło się pod hasłem „Słodko, ale zdrowo”.
Wszyscy
uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na zespoły, a każdy
zespół przygotował wszystkie przepisy, no poza jednym... zabrakło
czasu...ale, nie dlatego, że się leniliśmy... po prostu było tyle
pytań, tyle porad, opowieści....
Udało
nam się przygotować dwa ciasta i napój.
Oprócz
tarty szpinakowo-truskawkowej przygotowaliśmy
ciasto morelowe zorzechami nerkowca
oraz koktajl arbuzowo-melonowy.
Bardzo
dziękuję za miło spędzony czas.
Zdjęcia
Lidl i królestwo garów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz