Babeczki z ciasta frnacuskiego z kremem migdałowym, można upiec z przygotowanego własnoręcznie ciasta francuskiego, ale można skorzystać z gotowego. Ja często korzystam z gotowego, a dlaczego?
Czas, czas, czas...
Ważne, aby ciasto było z masłem!
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 220 g migdałów bez skórki,
- 100 g cukru pudru,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1 białko,
- 2 jajka,
Migdały
zmiksować, dodać białko, cukier i skórkę cytrynową, zmiksować
razem. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Otrzymamy
płynną masę.
Ciasto
rozwałkować, wyłożyć metalowe foremki do babeczek lub muffinek
ciastem. Z ciasta wyciąć koła, o średnicy nieco większej niż
średnica babeczek – będą to przykrycia babeczek.
Do
wyłożonych ciastem babeczek wlać masę migdałową, przykryć
przykrywką z ciasta, dokładnie zlepić brzegi.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.
Z
tej porcji otrzymamy około 24-26 babeczek.
Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńskromnie powiem... były :) ;)
Usuń