Kruche babeczki z kremem waniliowym, kiedys bardzo popularne i lubiane. Teraz jakby odchodzą w zapomnienie.
- ciasto:
- 200 g mąki krupczatki,
- 100 g masła,
- 3 żółtka,
- 70 g cukru pudru,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- szczypta soli,
- masło do smarowania foremek
- krem:
- 250 ml śmietany kremówki UHT,
- 120 ml mleka,
- laska wanilii,
- 3 żółtka,
- 80 g cukru,
- 15 g mąki ziemniaczanej,
Mąkę,
pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera,
szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić
ciasto w płaską kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do
lodówki na 60 minut. (Ciasto można przygotować ręcznie: posiekać
mąkę z masłem, cukrem i solą, następnie do ciasta dodać
śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto należy zagniatać szybko, gdyż nie lubi długiego
ogrzewania).
Przygotować
krem:
Wanilię
przekroić wzdłuż, wycisnąć nasiona, całość dodać do mleka i
śmietany, zagotować, odstawić na 10 minut. Przecedzić.
Żółtka
ubić z cukrem, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ubijając
wlewać gorącą śmietanę. Następnie całość przelać do garnka
i mieszając zagęścić na ogniu do konsystencji gęstej śmietany.
Odstawić do ostudzenia.
Metalowe
foremki do babeczek wysmarować masłem.
Ciasto rozwałkować
(grubość około 3mm), wyłożyć nim foremki do babeczek. Z ciasta
wyciąć koła, o średnicy nieco większej niż średnica babeczek –
będą to przykrycia babeczek.
Do
wyłożonych ciastem babeczek włożyć krem, przykryć przykrywką z
ciasta, dokładnie zlepić brzegi, odcinając nadmiar ciasta.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż
uzyskają jasno złoty kolor.
Po
upieczeniu babeczki wyjąć i odwrócić w foremkach do góry dnem.
Gdy lekko przestygną zdjąć foremki z babeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz