piątek, 21 sierpnia 2015

Bułeczki z kaczką

  • 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
  • 1 łyżka miodu (rzepakowy),
  • 1 łyżka cukru z trzciny cukrowej,
  • 1 puszka gruszek w lekkim syropie,
  • 1 noga (bez kości, ze skórą) kaczki
Bułeczki idealne na piknik, śniadanie, czy do pracy. Można je przygotować wieczorem, a rano tylko spakować i w drogę :)
Mięso kaczki oczyścić, umyć, osuszyć, ułożyć skórą do dołu na chłodnej patelni i postawić na małym ogniu.
Smażyć aż skóra się zrumieni. Odwrócić na drugą stronę i zrumienić.
Zdjąć i odstawić na chwilę.
Do garnka wlać sos sojowy, syrop z gruszek, dodać miód i zagotować.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do sosu i gotować do miękkości.
Gdy mięso będzie miękkie wyjąć, a sos gotować, aż będzie gęsty.
1 gruszkę pokroić w paski, a następnie każdy pasek na 3 w poprzek.
Z bułek ściąć wierzchy i wyjąć miąższ nie uszkadzając skórki. Połowę miąższu rozkruszyć, dodać do sosu razem z gruszkami, dokładnie wymieszać. (Reszty miąższu nie wyrzucać tylko wysuszyć, przyda się do kotletów mielonych, pasztetu….)
Odstawić do przestudzenia.
Bułki wypełnić farszem, przykryć ściętymi wierzchami bułek i zawinąć mocno folią.
Włożyć do lodówki do zastygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz