- Ciasto:
- 400 g mąki,
- 60 g cukru pudru,
- 2 szczypty soli,
- 200 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki),
- 40 g kwaśnej śmietany 22%,
- 3 żółtka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- białko do posmarowania brzegów ciasta,
- cukier trzcinowy do posypania brzegów
- NADZIENIE:
- 1 kg moreli (wypestkowanych i przekrojonych na pół),
- 250 g cukru żelującego,
- 150 g orzechów nerkowca (posiekanych),
- 50 g orzechów nerkowca do posypania (posiekanych),
- 10 g cynamonu
Posiekać
mąkę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą, następnie do
ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania
jednolitej masy. Ciasto należy zagniatać szybko, gdyż nie lubi
długiego ogrzewania.
Tak
przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do
lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na
krążek o średnicy około 35 cm.
Przygotować
nadzienie: morele wymieszać z cukrem, cynamonem oraz większą
częścią posiekanych orzechów.
Ciasto
ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.
Nałożyć
nadzienie morelowe, zostawiając 5-6 cm marginesu.
Dokładnie zawinąć
ciasto nad nadzieniem, posmarować białkiem i posypać cukrem
trzcinowym oraz resztą orzechów wierzch nadzienia morelowego.
Piec
w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez ok. 40-45
minut.
Po
upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia, choć ciepłe
również jest bardzo smaczne.
Takie
wspaniałe ciasto przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pawłem
Małeckim. Na warsztaty, które odbyły się studio kulinarnym
CookUp,
zostałam zaproszona przez
Lidl Polska,
wszak Paweł Małecki jest słodką twarzą Kuchni
Lidla.
Od
dawna marzyły mi się takie warsztaty. Paweł Małecki
„wielokrotnie zachwycał jury konkursów cukierniczych w Polsce i
za granicą. Sukcesy odnosił między innymi w Niemczech,
Luksemburgu, Francji. O jego wybitnych zdolnościach przekonali się
Włosi podczas Lodowego Pucharu Świata w Rimini. W 2008 roku zdobył
tytuł mistrza Polski cukierników. Chętnie dzieli się swoim
doświadczeniem z młodszymi kolegami, trenując zwycięskich
reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych”.
Ponieważ
spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się
lub trwa „wysyp” polskich owoców (maliny, jeżyny, truskawki,
borówki....), wszystkie desery były z owocami w roli głównej a
spotkanie odbyło się pod hasłem „Słodko, ale zdrowo”.
Wszyscy
uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na zespoły, a każdy
zespół przygotował wszystkie przepisy, no poza jednym... zabrakło
czasu...ale, nie dlatego, że się leniliśmy... po prostu było tyle
pytań, tyle porad, opowieści....
Udało
nam się przygotować dwa ciasta i napój.
Oprócz
ciasta z morelami i orzechami nerkowca przygotowaliśmy tartęszpinakowo-truskawkową
oraz koktajl arbuzowo-melonowy.
Bardzo
dziękuję za miło spędzony czas.
Zdjęcia
Lidl i królestwo garów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz