sobota, 1 sierpnia 2015

Ciasto morelowe z orzechami nerkowca

  • Ciasto:
  • 400 g mąki,
  • 60 g cukru pudru,
  • 2 szczypty soli,
  • 200 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki),
  • 40 g kwaśnej śmietany 22%,
  • 3 żółtka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • białko do posmarowania brzegów ciasta,
  • cukier trzcinowy do posypania brzegów
  • NADZIENIE:
  • 1 kg moreli (wypestkowanych i przekrojonych na pół),
  • 250 g cukru żelującego,
  • 150 g orzechów nerkowca (posiekanych),
  • 50 g orzechów nerkowca do posypania (posiekanych),
  • 10 g cynamonu

Posiekać mąkę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto należy zagniatać szybko, gdyż nie lubi długiego ogrzewania.
Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na krążek o średnicy około 35 cm. 
 

Przygotować nadzienie: morele wymieszać z cukrem, cynamonem oraz większą częścią posiekanych orzechów.


Ciasto ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.


Nałożyć nadzienie morelowe, zostawiając 5-6 cm marginesu. 


Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem, posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym oraz resztą orzechów wierzch nadzienia morelowego.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez ok. 40-45 minut. 
 

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia, choć ciepłe również jest bardzo smaczne. 
 

Takie wspaniałe ciasto przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pawłem Małeckim. Na warsztaty, które odbyły się studio kulinarnym CookUp, zostałam zaproszona przez Lidl Polska, wszak Paweł Małecki jest słodką twarzą Kuchni Lidla.
Od dawna marzyły mi się takie warsztaty. Paweł Małecki „wielokrotnie zachwycał jury konkursów cukierniczych w Polsce i za granicą. Sukcesy odnosił między innymi w Niemczech, Luksemburgu, Francji. O jego wybitnych zdolnościach przekonali się Włosi podczas Lodowego Pucharu Świata w Rimini. W 2008 roku zdobył tytuł mistrza Polski cukierników. Chętnie dzieli się swoim doświadczeniem z młodszymi kolegami, trenując zwycięskich reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych”. 
 

Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa „wysyp” polskich owoców (maliny, jeżyny, truskawki, borówki....), wszystkie desery były z owocami w roli głównej a spotkanie odbyło się pod hasłem „Słodko, ale zdrowo”.


Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na zespoły, a każdy zespół przygotował wszystkie przepisy, no poza jednym... zabrakło czasu...ale, nie dlatego, że się leniliśmy... po prostu było tyle pytań, tyle porad, opowieści....
Udało nam się przygotować dwa ciasta i napój.


Oprócz ciasta z morelami i orzechami nerkowca przygotowaliśmy tartęszpinakowo-truskawkową 


oraz koktajl arbuzowo-melonowy.
Bardzo dziękuję za miło spędzony czas.

Zdjęcia Lidl i królestwo garów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz