- 2 filety halibuta ze skórą,
- 1 pomarańcza,
- pieprz,
- sól,
- oliwa,
- masło,
Zdjąć
skórę z filetów i dokładnie ją oczyścić. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 70 stopni na około 20 minut. Następnie
zwiększyć temperaturę do 150 stopni i... i pilnować aby się nie
spaliła a była chrupka – ja piekłam jeszcze 10 minut.
Skórkę
pomarańczy zetrzeć na drobnej tarce. Sok z pomarańczy wycisnąć.
Filety
oprószyć pieprzem, posypać skórką cytrynową i odstawić na 15
minut.
Na
rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 2
łyżki oliwy, dodać 2-3 łyżki masła, położyć rybę i smażyć
z jednej strony aż spód ładnie się zrumieni, odwrócić na drugą
stronę, wlać sok z pomarańczy i smażyć około 5 minut. Łącznie
smażymy rybę około 12 - 15 minut. Zależy to od grubości ryby.
Rybę
przełożyć na talerz i trzymać w cieple, sos przecedzić,
zagotować, doprawić solą. Dodać dwie łyżki zimnego masła,
dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia.
Przed
podaniem rybę oprószyć solą, nie solić przed smażeniem.
Podałam
z fasolką szparagową.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz