- kapusta włoska – około 1 kg,
- 1 kg wędzonych żeberek*,
- 2 liście laurowe,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny ziarnisty,
- sól
Żeberka
podzielić na porcje, włożyć do garnka, dodać czosnek, pokrojoną
w ćwiartki cebulę, przyprawy i gotować pod przykryciem do
miękkości. Wody nie należy dodawać dużo, ponieważ mamy otrzymać
sos a nie zupę. Zawsze lepiej dolać trochę wody w trakcie
gotowania niż długo wygotowywać.
Kapustę
obrać z wierzchnich, brzydkich liści, pokroić na ćwiartki, włożyć
do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 -15 minut.
Kapustę
wyjąć z wody i odsączyć, odciąć głąb. Do garnka włożyć
ugotowane żeberka, kapustę, wlać przecedzony i przetarty sos z
gotowania żeberek. Zagotować. Dusić razem kilka minut.
*
żeberka oczywiście powinny być prawdziwie wędzone a nie
malowane...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz