- karkówka jagnięca*,
- 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu,
- 2 jagody jałowca,
- 1 duża cebula,
- 200 g kurek,
- sól,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi),
- 2 łyżki masła,
Kurki
oczyścić (najlepiej pędzelkiem, umyć w ostateczności). Większe
przekroić na pół lub na 3 kawałki, mniejsze zostawić w całości.
Jałowiec
rozgnieść, posiekać, wymieszać z rozmarynem.
Karkówkę
umyć, osuszyć, podzielić na kotlety.
Natrzeć
przyprawami, oprószyć solą.
Cebule
pokroić w półplasterki.
Poddusić
na 2 łyżkach tłuszczu, przełożyć do miseczki.
Następnie
na tej samej patelni smażyć kotlety na rumiano z obu stron.
Wlać
wino, zamieszać, zagotować, dodać cebulę i dusić do miękkości
pod przykryciem. U mnie około 20 minut.
Na
drugiej patelni na maśle podsmażyć kurki.
Gdy
mięso jest gotowe, dodać kurki i dusić razem 2-3 minuty.
*ja
użyłam karkówki jagnięcia mlecznego, w związku z tym była ona
mała, taka na dwie osoby
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz