piątek, 7 sierpnia 2015

Karkówka jagnięca z kurkami


  • karkówka jagnięca*,
  • 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu,
  • 2 jagody jałowca,
  • 1 duża cebula,
  • 200 g kurek,
  • sól,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi),
  • 2 łyżki masła,

Kurki oczyścić (najlepiej pędzelkiem, umyć w ostateczności). Większe przekroić na pół lub na 3 kawałki, mniejsze zostawić w całości.
Jałowiec rozgnieść, posiekać, wymieszać z rozmarynem.
Karkówkę umyć, osuszyć, podzielić na kotlety.
Natrzeć przyprawami, oprószyć solą.
Cebule pokroić w półplasterki.
Poddusić na 2 łyżkach tłuszczu, przełożyć do miseczki.
Następnie na tej samej patelni smażyć kotlety na rumiano z obu stron.
Wlać wino, zamieszać, zagotować, dodać cebulę i dusić do miękkości pod przykryciem. U mnie około 20 minut.
Na drugiej patelni na maśle podsmażyć kurki.
Gdy mięso jest gotowe, dodać kurki i dusić razem 2-3 minuty.

 
*ja użyłam karkówki jagnięcia mlecznego, w związku z tym była ona mała, taka na dwie osoby 

 zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz