- 2 - 3 kg ogórków,
- 2-3 cebule,
- gorczyca,
- zalewa:
- 1 l wody,
- 1,5 szklanki octu 10%,
- 3 szklanki cukru,
- 1 przyprawa curry 20 g,
- 1,5 łyżeczki soli
Ogórki
dokładnie umyć.
Składniki
zalewy zagotować.
Do
umytych, wyparzonych słoików (900 ml) włożyć ogórki (ogórków nie obierać)- całe lub
dowolnie pokrojone (zależy od wielkości: wzdłuż na pół, na ćwiartki lub w grube plastry), 4-5 plastrów cebuli, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy.
Gorącą
zalewą zalać ogórki, słoiki zamknąć, pasteryzować 5 minut
(czas liczymy od zagotowania).
Przepis od mojej Siostry, troszkę zmodyfikowany :)
mmm ogórki z curry w zeszłym roku robiła moja mamusia i w tym roku podobno tez je poczyniła - pyszne są!
OdpowiedzUsuń:) a czy z liśćmi selera? bo ja z nich zrezygnowałam
Usuń