- 2 papryki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 – 150 g bekonu lub boczku wędzonego,
- 2 pomidory,
- 4 pełne łyżki kaszy kuskus,
- tłuszcz do posmarowania papryki
Cebulę
pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
Pomidory
sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w niezbyt drobną kostkę.
Bekon
pokroić w niewielką kostkę, podsmażyć (w rondlu z grubym dnem)
wytapiając tłuszcz. Jeżeli użyjemy bekon, może wytopić się
zbyt mało tłuszczu, wówczas należy dodać olej, tłuszcz gęsi
lub oliwę.
Do
bekonu/boczku dodać cebulę i czosnek, poddusić. Następnie dodać
pomidory, dusić razem około 1 minuty. Zdjąć z ognia.
Dodać
kuskus, wymieszać,
i zalać
gotującą się wodą na pół centymetra powyżej poziomu kaszy.
Przykryć
i odstawić.
Papryki
umyć, odciąć wierzch z ogonkiem (zachować), wyjąć pestki.
Wypełnić
papryki farszem, przykryć zachowanymi wierzchami z ogonkami.
Posmarować
każdą paprykę oliwą lub olejem.
Tak
przygotowana paprykę można grillować pod przykryciem lub wstawić
do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
Ja
swoją przygotowałam na grillu.
Grillowałam
na grillu COBB.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz