Śliwka jest owocem idealnym na utrwalenie w occie.
Polecam śliwki w occie według przepisu, który otrzymałam prawie pół wieku temu, od Sióstr Michalitek z Miejsca Piastowego.
- 10 kg śliwek węgierek*,
- 5 kg cukru,
- 1/2 l octu 10%
Ocet wlać do garnka, dodać cukier i niewielką ilość wody. Na małym ogniu gotować, co jakiś czas mieszając aż cukier się rozpuści a syrop zagotuje.
Śliwki
włożyć do dużego naczynia.
Gorącym
syropem zalać śliwki.
Po
12 godzinach zlać syrop, zagotować i ponownie zalać śliwki,
Powtórzyć czynność jeszcze raz.
Po
kolejnych 12 godzinach, śliwki należy wrzucić do zagotowanego
syropu, gotować 5 minut.
Śliwki
włożyć do słoików i zakręcić.
*śliwki
muszą być lekko niedojrzałe, twarde, z nalotem
Dzień dobry. Dziś będę robiła śliwki -czy można je wydrylować przed zalanien zalewą? W całej śliwce trudno rozpoznać, czy są robaki. Agata.
OdpowiedzUsuńobawiam się, że mogą się "rozciapać" :(
UsuńRobię tak samo, dodając pół paczki gwoździków...
OdpowiedzUsuń